"Specialist in car wrapping voor het aanbrengen van een beschermende folie op lak;
Dankzij de technische ontwikkelingen op het gebied van carwrapping kun je op elk moment gemakkelijk veranderen.
Dankzij de technische ontwikkelingen op het gebied van carwrapping kunnen we onze voertuigen transformeren. Antalis maakt de balans op van deze ontwikkelingen
"Specialist in car wrapping voor het aanbrengen van een beschermende folie op lak;
Dankzij de technische ontwikkelingen op het gebied van carwrapping kun je op elk moment gemakkelijk veranderen.
Dankzij de technische ontwikkelingen op het gebied van carwrapping kunnen we onze voertuigen transformeren. Antalis maakt de balans op van deze ontwikkelingen
Carwrapping heeft de afgelopen decennia een lange weg afgelegd. Ooit werd carwrapping beschouwd als een niche die vooral voor reclamedoeleinden werd gebruikt, maar nu is het een van de populairste manieren om een voertuig te personaliseren. In dit artikel bekijken we hoe de technische vooruitgang in car wrapping autoliefhebbers in staat heeft gesteld om elk voertuig een uniek uiterlijk te geven.
De geschiedenis van carwrapping gaat terug tot de uitvinding van polyvinylchloride (PVC) in 1926. Een originele vorm van carwrapping werd in de jaren 1950 toegepast door een vinyl met houtlook op de zijkanten van bepaalde Ford-modellen aan te brengen.
Carwrapping zoals we dat nu kennen kwam pas echt van de grond in de jaren 90, met de ontwikkeling van bedrukbaar vinyl. Deze folies stelden ontwerpers in staat om digitaal geprinte afbeeldingen te produceren, aangepast aan elk type voertuig. In eerste instantie werden ze gebruikt voor reclamedoeleinden en daarna voor bescherming, maar autoliefhebbers beseften al snel dat ze met bedrukbaar vinyl hun voertuigen volledig konden personaliseren.
Hoewel ze erg esthetisch waren, was het moeilijk om deze folies aan te brengen in het diep reliëf van het koetswerk (inkepingen, handvaten, etc.). Aanvankelijk werden ze vooral gebruikt voor reclame op bussen. Daarna kwamen de cast folies, ook wel gegoten folies genoemd, op de markt. Gegoten folies worden geproduceerd met behulp van een industrieel proces dat een dunne, duurzame en zeer flexibele folie oplevert. Gegoten folies passen zich perfect aan aan complexe rondingen en vormen, wat ze tot de norm hebben gemaakt voor carwrapping.
Het is niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat een wrapping zich correct aanpast aan de rondingen van een auto. Om folies op holle of bolle ondergronden aan te brengen moest er een speciale techniek worden ontwikkeld. Bij deze techniek wordt de folie uitgerokken over de gebogen oppervlakken van een voertuig, hol of bol, geleidelijk verwarmd en vervolgens gladgestreken met een squeegee om een stabiele pasvorm te garanderen. Er moet steeds op worden gelet dat de afbeeldingen op de folie tijdens dit proces niet worden vervormd.
Carwrapping was echter nog steeds een vrij ingewikkelde zaak. De ontwikkeling van herpositioneerbare folies heeft de taak van carwrapping professionals veel eenvoudiger gemaakt. Herpositioneerbare folies hebben een lage initiële kleefkracht die pas aan het voertuig hecht wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Zoals de naam al zegt, kunnen ze dus opnieuw worden gepositioneerd tot ze zich in de perfecte positie bevinden. Sommige herpositioneerbare folies kunnen ook worden verwijderd zonder lijmresten, zelfs na jarenlang gebruik. Dit vereenvoudigt het proces en verlaagt de kosten.
Het wrappen van een helm is als een extra accessoire bij het wrappen van een voertuig. Meestal wordt het design van het voertuig doorgetrokken voor een bijpassende helm. Helmen wrappen wordt vooral gedaan door professionele auto- en motorraceteams, maar ze worden ook steeds populairder bij amateur autoracers en motorrijders. Een mooie helm kan voor een eenvormiger geheel zorgen met het voertuig.
Automobilisten hadden nu een manier om het uiterlijk van hun auto te personaliseren en carwrappers hadden een eenvoudigere manier om het aan te brengen. Maar autoliefhebbers moesten nog één groot probleem oplossen: hoe de lak van hun voertuig beschermen. Hoe mooi de weg waarop je rijdt ook is, steentjes en vuil zullen altijd de onderkant, voorkant en zijkanten van je auto raken. De gevolgen zijn krassen, steenslag en slijtage van de lak!
De oplossing om de duurzaamheid van de lak van een auto te verbeteren is Paint Protection Film. Deze folies zijn volledig transparant en laten de originele kleur van de lak van de auto zien. Ze beschermen de lak van een auto zeer efficiënt zonder de kleur te veranderen. Als je auto een ernstige kras heeft, kan een vinyl in dezelfde kleur als de originele lak worden aangebracht om de kras te maskeren, waardoor je tijd en kosten bespaart in de plaats van je auto opnieuw te laten spuiten. Professionals uit de industrie zagen het enorme potentieel van de technologie en ontwikkelden deze al snel voor de bescherming van ruiten en koplampen.
Tegen die tijd was carwrapping al zover gevorderd dat het kon worden gebruikt om de originele lak te beschermen, koplampen en ruiten te beschermen tegen steenslag of een uniek en opvallend ontwerp te maken voor elk type voertuig. Maar de carwrapping technologie kan nog steeds voor andere doeleinden worden gebruikt.
Wat als je de volledige kleur van een auto wilt veranderen zonder het tijdrovende en dure proces van het opnieuw laten spuiten? Wat als je een kleur wilt die gewoon niet met normale autolak kan worden bereikt?
Kleurfolies zijn de oplossing. Met een kleurfolie kun je snel en voordelig van een fabriekskleur naar de kleur van je keuze gaan. En het beste van alles is dat je de bekleding altijd kunt verwijderen om de auto in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
Van de eerste bedrukbare wraps tot herpositioneerbare folies en PPF-folies (Paint Protection Film), de evolutie van carwrapping is verbluffend geweest. Van een niche is carwrapping uitgegroeid tot een dynamische sector om voertuigen te personaliseren.
Carwrapping is een complex proces. Er moeten nauwkeurige metingen en foto's genomen worden om de afmetingen van het voertuig te illustreren. Het design moet ontworpen worden, het materiaal moet gekozen worden en de wrap moet gedrukt en gelamineerd worden voor hij geïnstalleerd kan worden.
Een folie moet de contouren van een auto perfect volgen. Alle maten en afmetingen moeten exact zijn zodat de wrap er goed uitziet. De carrosserie van de auto moet vrij zijn van vuil en stof. Als de afmetingen niet kloppen of de auto is vuil, dan zal de folie niet goed passen en er slordig uitzien.
Het vermijden van scheuren, luchtbellen en vouwen is ook een grote uitdaging voor professionele carwrappers. Als een folie niet goed wordt aangebracht, kunnen er luchtbellen of rimpels ontstaan. Als de installateur te veel warmte op de folie uitoefent, kan deze gemakkelijk vervormen of scheuren.
Experten in carwrapping hebben een vaste hand en sterke zenuwen nodig. Dankzij de innovatieve producten van marktleiders zoals Antalis kan een carwrapping professional elk voertuig transformeren.