Visuele communicatie kan het leerproces verbeteren. Antalis bekijkt hoe het gebruik van visuele elementen onze hersenen een boost kan geven.
Visuele communicatie kan het leerproces verbeteren. Antalis bekijkt hoe het gebruik van visuele elementen onze hersenen een boost kan geven.
In de wereld van vandaag zijn er enorm veel visuele prikkels. We worden constant gebombardeerd met beelden zoals die op billboards en kunstwerken. Visuele elementen hebben het vermogen om ons te vermaken en onze emoties op te wekken en zijn daarnaast krachtige hulpmiddelen die ons leervermogen kunnen vergroten.
De meeste mensen leren beter wanneer informatie wordt gepresenteerd in de vorm van beelden. Onderzoek heeft aangetoond dat 65% van de mensen de voorkeur geeft aan visueel leren.1 Het gebruik van visuele elementen maakt het gemakkelijker om nieuwe vaardigheden te leren en kennis te delen met anderen.
Visuele communicatie omvat het gebruik van elk type visuele stimulans (afbeeldingen, foto's, tekeningen, grafieken, diagrammen, video's, enz.) om informatie over te brengen aan een publiek, waarbij visuele elementen worden gebruikt om concepten begrijpelijker, interessanter en gemakkelijker te onthouden te maken.
Effectieve visuele communicatie combineert goede communicatiepraktijken en grafische ontwerptechnieken. De boodschap moet nuttig en informatief zijn, maar moet ook worden gepresenteerd op een manier die duidelijk en aantrekkelijk is voor de doelgroep. Een klassiek voorbeeld van effectieve visuele communicatie: verkeersborden.
Maar waarom werkt visuele communicatie zo goed? De wetenschap heeft het ons geleerd, want zij heeft de redenen geïdentificeerd waarom visuele elementen het leerproces stimuleren.
Credit: Shutterstock
Mensen zijn in staat om informatie extreem snel te verwerken wanneer deze visueel wordt aangeboden. Onze hersenen zijn zelfs ontworpen om beelden veel meer te analyseren
dan andere vormen van communicatie. Per slot van rekening begonnen we te communiceren via grotschilderingen.
De gemiddelde leessnelheid is 238 woorden per minuut en onze hersenen hebben tussen de 3750 en 7500 milliseconden nodig om een zin te verwerken.2,3 Om een tekst zinvol te maken, moet elke gelezen letter worden omgezet in een woord en dat woord in een zin.
Ter vergelijking: de hersenen hebben tussen de 0 en 500 milliseconden nodig om complexe visuele informatie te verwerken.4 Volgens een onderzoek kan de gemiddelde persoon de aanwezigheid van een dier op een foto in slechts 150 milliseconden herkennen.5
We hebben de neiging om informatie in visuele vorm beter te onthouden dan alleen tekst. Dit noemen wetenschappers het beeldsuperioriteitseffect.6
Wanneer we een afbeelding zien, starten onze hersenen onmiddellijk twee verschillende verwerkingsprocessen om zowel het algemene uiterlijk van de afbeelding als de conceptuele betekenis ervan te bepalen. Door deze dubbele codering kunnen we informatie beter vasthouden en onthouden dan wanneer we woorden lezen of horen. Studies hebben aangetoond dat we 80% van de informatie in een visueel element na 30 seconden onthouden, vergeleken met slechts 60% van de informatie uit gesproken communicatie.7
Naarmate het tempo van de informatie die we moeten opnemen versnelt, neemt onze aandachtsspanne af.8 Gebombardeerd met een veelheid aan informatie uit alle richtingen, kunnen onze hersenen overbelast raken. Visuele communicatie helpt ons deze cognitieve overbelasting te overwinnen door informatie op een georganiseerde, duidelijke en gemakkelijk toegankelijke manier te presenteren.
Complexe onderwerpen kunnen worden uitgesplitst en vereenvoudigd met behulp van grafieken, tabellen en diagrammen. Visuele communicatie maakt het mogelijk om essentiële elementen te benadrukken en snel op te nemen zonder dat er lange tekstuele uitleg nodig is.
Een onderzoek toonde aan dat universiteitsstudenten wiskunde sneller complexe vergelijkingen leerden en nauwkeuriger antwoorden gaven wanneer ze toegang hadden tot visuele presentaties in plaats van tekst of een mondelinge presentatie.9
Credit: Shutterstock
Een van de sterke punten van visuele communicatie als leermiddel is ongetwijfeld de toegankelijkheid. Visuele elementen negeren taalbarrières en een tekort aan geletterdheid.
Zoals we al kort vermeldden, toont het voorbeeld van verkeersborden aan hoe doeltreffend visuele communicatie kan zijn. De achthoekige vorm en de rode kleur van een Stop-bord zijn overal ter wereld onmiddellijk herkenbaar, ongeacht het opleidingsniveau of de taal van het doelpubliek. Een essentiële boodschap wordt snel en visueel overgebracht, waarbij alleen de beste grafische ontwerpen worden gebruikt: uniformiteit, eenvoud en universele symboliek.
Effectieve visuele communicatie vereist een combinatie van ontwerpprincipes en strategisch denken.
Bepaal de boodschap die u wilt overbrengen of de informatie die u wilt overbrengen. Analyseer vervolgens uw doelgroep. Ontwikkel een duidelijke, beknopte boodschap die een impact zal hebben. Houd rekening met de voorkeuren, de culturele achtergrond en het begripsniveau van uw doelgroep.
Houd uw visuals eenvoudig. Vermijd onnodige of overbodige elementen. Elk visueel element moet helpen om uw boodschap over te brengen. Als u ook tekst gebruikt, zorg er dan voor dat de typografie leesbaar is.
Stel u het verloop van uw presentatie voor en denk na over de prioriteit van de overgebrachte informatie, gebruik grootte, kleur en plaatsing om de belangrijkste elementen te benadrukken. Zorg ervoor dat de afbeeldingen, informatie op een logische manier overbrengen.
Visuele communicatie kan de impact van een training vergroten door complexe informatie toegankelijker en interessanter te maken. Het gebruik van de juiste visuele elementen kan het onthouden en het begrijpen van informatie verbeteren.
Bronnen
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513874/
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8632824/
4 https://theses.gla.ac.uk/5161/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4835101/
6 https://en.wikipedia.org/wiki/Picture_superiority_effect
8 https://www.eurekalert.org/news-releases/490177