PVC wordt overal gebruikt, ook in bewegwijzering en displays in de detailhandel. Het is onze gezamenlijke uitdaging om de levenscyclus van PVC te verlengen en daarnaast duurzamere alternatieven te gebruiken voor visuele communicatie in de detailhandel.
PVC wordt overal gebruikt, ook in bewegwijzering en displays in de detailhandel. Het is onze gezamenlijke uitdaging om de levenscyclus van PVC te verlengen en daarnaast duurzamere alternatieven te gebruiken voor visuele communicatie in de detailhandel.
Laten we eerst het gebruik van PVC de-demoniseren. Polyvinylchloride is een veelzijdige kunststof die overal ter wereld wordt gebruikt, dankzij zijn geweldige eigenschappen. We kunnen de eigenschappen ervan veranderen door gebruik te maken van additieven en productieprocessen, wat resulteert in vele vormen van PVC-producten, waaronder:
Iedere vorm van PVC heeft zijn eigen binnen- en buitentoepassingen. PVC is gemakkelijk te bewerken en is al tientallen jaren een veelgebruikt materiaal in tal van industrieën.
PVC heeft echter nadelen, vooral als het gaat om de levensduur en de vervuiling die het veroorzaakt. Dat is waarom we onze werkelijke behoeften voor de productie en het gebruik van PVC moeten heroverwegen.
Hebben voor alles wat we doen PVC nodig? Absoluut niet. Er zijn meerdere alternatieven voor PVC-platen die licht en stijf genoeg zijn en die eenvoudig bedrukt kunnen worden. Op vezels gebaseerde materialen zijn bijvoorbeeld perfect voor displays voor binnengebruik. Met honingraat kunnen 3D-ontwerpen worden gemaakt en displayborden van polypropyleen zijn geschikt voor buitengebruik.
Kartonnen platen zoals Katz Display Boards blijven vlak en stabiel, waardoor ze perfect zijn voor point-of-sale reclame. Voor stijvere displays kunt u overwegen om zeefdrukkarton te gebruiken, zoals Excellent Silkboard. Als u op zoek bent naar lichtere platen, zijn er de Dispa-displaypanelen, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en met vele toepassingsmogelijkheden. Al deze displays zijn gemaakt van gecertificeerde materialen en kunnen gemakkelijk worden gerecycleerd in de papierafvalstroom.
Honingraatkarton is het de beste keuze als u op zoek bent naar sterke platen. Een product als Swedboard is ideaal voor ecologisch verantwoord design. Honingraatkarton is zowel licht als stevig en kan gemakkelijk worden verwerkt in eindeloos veel creatieve ontwerpen van kwaliteitsdisplays en meubilair voor binnentoepassingen. Daarmee biedt het de perfecte mogelijkheid om een sterke beleving omtrent een merk te creëren.
Wilt u Visuele Communicatie ook buiten uw winkelruimte gebruiken? Er bestaan ook oplossingen speciaal voor kortdurend buitengebruik. Denk aan op papier gebaseerde borden zoals Katz Display Board Outdoor.
Wat als u van plan bent om een buitenbord of -display voor langere tijd te gebruiken? Fluted Polypropylene is dan de beste keuze met borden zoals Triaprint of AkyPrint. Deze polypropyleen materialen met een celstructuur zijn lichter dan PVC en 100% recycleerbaar. Hun gladde oppervlak is ideaal om te bedrukken.
De productie van PVC gaat gepaard met energie-intensieve processen en CO2-uitstoot vanwege chemicaliën zoals chloorgas, additieven en andere giftige stoffen.
Maar de grootste zorg betreft het beheer van PVC aan het einde van de levensduur. Flexibel PVC is de minst recycleerbare en meest gebruikte kunststof. Het is moeilijk te recycleren en komt vaak terecht op stortplaatsen of in verbrandingsovens, waar schadelijke stoffen zoals dioxines en fosgeen kunnen vrijkomen. PVC verdwijnt nooit en valt uiteindelijk uiteen in microplastic deeltjes.
Het afvalbeheer van bedrukte banners is een complex probleem waarbij meerdere belanghebbenden betrokken zijn, waaronder materiaalfabrikanten, leveranciers, agentschappen, merken en recyclingpartners.
Voor het recycleren van deze banners moet PVC van polyester worden gescheiden, wat recycleren complex en duur maakt. Gelukkig komen er nieuwe oplossingen. Een Australisch onderzoek uit 2018 legt een kosteneffectieve en duurzame methode uit waarbij PVC niet van polyester hoeft te worden gescheiden. In plaats daarvan worden banners versnipperd met gerecycleerd kabelmateriaal, waardoor de dichtheid van de mix toeneemt en het geschikt wordt voor plastic productietechnieken.
Alleen al in Australië wordt jaarlijks 500 ton aan PVC-gecoate banners gestort. Met deze aanpak zou 50% van het afval van met PVC gecoate banners niet gestort hoeven te worden, waardoor 78% minder kg CO2-equivalent wordt uitgestoten.
Vandaag de dag gebruikt de sign- en grafische industrie voornamelijk kunststoffen zoals zelfklevende films, banners en platen, wat op lange termijn leidt tot milieuvervuiling. De afhankelijkheid van de industrie van PVC is het resultaat van gewoonte en gemak.
Als retailers of fabrikanten moeten we betere oplossingen introduceren voor duurzame retail en niet wachten op nieuwe wettelijke restricties.
Om deze grote uitdaging aan te gaan, zijn kleine, geleidelijke veranderingen in materiaalkeuze nodig. Om meer ecologisch verantwoorde winkelruimtes te creëren, moeten we ook nadenken over circulariteit zodat alles wat we produceren meer waarde krijgt. We kunnen bijvoorbeeld bedrukte materialen hergebruiken voor kleding. Of we kunnen onbedrukte stoffen opnieuw gebruiken voor artistieke doeleinden.
Hoewel milieuoverwegingen van het grootste belang zijn, moeten we de commerciële haalbaarheid niet uit het oog verliezen. Dit betekent dat we prestatiegerichte en kosteneffectieve alternatieven moeten ontwikkelen. Er bestaat geen perfecte oplossing. Maar er zijn manieren waarop we dingen kunnen verbeteren.