Als reactie op de veranderende voorkeuren van klanten en een groeiende focus op milieuverantwoordelijkheid, kiezen bedrijven steeds vaker voor eco-verantwoorde verpakkingen
Huidig onderzoek gaat echter een stap verder dan conventionele duurzaamheid en is gericht op het actief verjongen en aanvullen van onze natuurlijke hulpbronnen. Dit is waar regeneratieve verpakking om de hoek komt kijken.
Als reactie op de veranderende voorkeuren van klanten en een groeiende focus op milieuverantwoordelijkheid, kiezen bedrijven steeds vaker voor eco-verantwoorde verpakkingen
Huidig onderzoek gaat echter een stap verder dan conventionele duurzaamheid en is gericht op het actief verjongen en aanvullen van onze natuurlijke hulpbronnen. Dit is waar regeneratieve verpakking om de hoek komt kijken.
Volgens een rapport van de OESO¹ produceert de wereld twee keer zoveel kunststof afval als twintig jaar geleden, waarbij het grootste deel op stortplaatsen terechtkomt, verbrand wordt of in het milieu terechtkomt.
Bij ongewijzigd beleid zal de wereldwijde plastic afvalstroom, naarmate het gebruik van kunststof de komende decennia toeneemt, stijgen van 353 Mt in 2019 tot 1014 Mt in 2060.
In maart 2022 zijn meer dan 170 landen overeengekomen om een wereldwijd verdrag te ontwikkelen dat een einde maakt aan kunststofvervuiling. Dit historische verdrag zal de volledige levenscyclus van kunststof aanpakken, van productie en ontwerp tot afvalbeheer. Het zal ook de duurzame productie en consumptie van kunststoffen bevorderen en de ontwikkeling van een circulaire economie voor kunststoffen stimuleren.
Daarnaast heeft de Europese Commissie nieuwe EU-brede regels voor verpakkingen voorgesteld om deze groeiende afvalbron en toenemende frustratie bij de consument aan te pakken. In december 2023 bereikte de Europese Raad overeenstemming over zijn onderhandelingspositie met betrekking tot nieuwe regels voor duurzamere verpakkingen in de EU.
Gemiddeld produceert elke Europeaan bijna 180 kg verpakkingsafval per jaar. Verpakkingen zijn een van de grootste toepassingen van virgin grondstoffen, en 40% van de kunststoffen en 50% van het papier dat in de EU wordt verbruikt, wordt gebruikt in verpakkingen. Als er geen actie wordt ondernomen, zal het verpakkingsafval in de EU tegen 2030 met 19% toenemen, en dit stijgt tot 46% voor kunststof verpakkingsafval. De nieuwe regels zullen de verpakkingssector op koers zetten naar klimaatneutraliteit tegen 2050.
Er bestaan enkele revolutionaire technologieën die kunnen helpen om deze doelen te bereiken, waaronder vier baanbrekende duurzame verpakkingstrends:
Op koolstofafvang gebaseerde verpakking is een innovatieve aanpak die steeds vaker wordt gebruikt om de milieu-impact van verpakkingen te helpen verminderen. Koolstofafvangtechnologie houdt in dat de uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) uit industriële processen, elektriciteitscentrales of rechtstreeks uit de atmosfeer wordt afgevangen om te voorkomen dat deze in de atmosfeer terechtkomt. Deze afgevangen koolstofemissies kunnen vervolgens worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder het maken van verpakkingsmaterialen. Volgens experts van IDTechEx in hun nieuwste rapport over Carbon Dioxide Utilisation 2022-2042 zijn er ten minste drie belangrijke processen die kunnen worden gebruikt om CO₂ om te zetten in polymeren: elektrochemie, biologische omzetting en thermokatalyse. Newlight Technologies², een Californisch bedrijf, heeft bijvoorbeeld een materiaal ontwikkeld met de naam AirCarbon, dat wordt gemaakt door koolstofemissies uit methaan op te vangen en om te zetten in een polymeer.
Dit materiaal kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder verpakking.
In traditionele verpakkingsmaterialen kunnen bepaalde additieven worden verwerkt om het opvangen van kooldioxide tijdens de productie of het gebruik te vergemakkelijken. Deze additieven kunnen zich chemisch binden met CO₂ of de absorptie van koolstofemissies tijdens de levenscyclus van de verpakking bevorderen.
Tetra Pak³ was het eerste bedrijf in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie dat melkverpakkingen maakte van 100% plantaardige polymeren, volledig traceerbaar naar de oorsprong van suikerriet. De opkomst van verpakkingsmaterialen op plantaardige basis duidt op een significante verschuiving naar duurzamere en milieuvriendelijkere alternatieven ten opzichte van traditionele kunststoffen op basis van aardolie. Deze materialen zijn afkomstig van hernieuwbare plantaardige bronnen zoals maïs, suikerriet, bamboe en andere planten en bieden verschillende voordelen die bijdragen aan een kleinere CO₂-voetafdruk en een duurzamere toekomst.
Door materialen op plantaardige basis te gebruiken, kunnen bedrijven bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen en hun ecologische voetafdruk compenseren.
Veel plantaardige verpakkingsmaterialen zijn speciaal ontworpen om biologisch afbreekbaar of composteerbaar te zijn.
Dit betekent dat ze na verloop van tijd op natuurlijke wijze worden afgebroken, waardoor de milieu-impact die gepaard gaat met niet afbreekbaar kunststof afval wordt verminderd. Materialen op plantaardige basis worden nu gebruikt voor verpakkingen in veel industrieën, waaronder die voor farmaceutica, schoonheidsproducten, persoonlijke verzorging, elektronica en bouwmaterialen, waar ze conventionele kunststof verpakkingen vervangen. Deze biologisch afbreekbare verpakkingen minimaliseren afval en schade aan het milieu.
In de verpakkingsindustrie kunnen tal van materialen op plantaardige basis worden gebruikt, zoals biokunststoffen gemaakt van organische materialen als maïs, suikerriet en aardappelzetmeel, om biologisch afbreekbare en composteerbare voedselverpakkingen te maken; cellulose, een natuurlijk polymeer dat voorkomt in plantencelwanden; plantenvezels, als bamboe en hout, die worden gebruikt om traditioneel papier of karton te versterken; en bagasse, een bijproduct van de suikerrietverwerking, dat bijzonder geschikt is voor gebruik in artikelen voor foodservice, zoals borden en schalen.
Mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, staat steeds meer in de belangstelling als een duurzaam en biologisch afbreekbaar alternatief voor verpakkingsmateriaal. Mycelium is een stevig en duurzaam materiaal met unieke eigenschappen waarmee milieuverantwoorde verpakkingsoplossingen kunnen worden gecreëerd.
Het met mycelium verrijkte materiaal kan in verschillende vormen worden gegoten, waarmee op maat gemaakte verpakkingsontwerpen voor verschillende producten kunnen worden gemaakt. Verpakkingen op basis van mycelium zijn licht, maar toch sterk en duurzaam. Mycelium heeft de beschermende eigenschappen van traditionele verpakkingsmaterialen zoals schuim, wat het geschikt maakt voor het beschermen van breekbare voorwerpen, zoals elektronische apparaten, tijdens transport. Daarnaast heeft mycelium natuurlijk isolerende eigenschappen, wat een extra voordeel biedt voor producten waarbij temperatuurregeling tijdens transport nodig is en wat bederfelijke goederen tijdens transport beschermt. Bovendien is een verpakking op basis van mycelium volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar.
Teaching Machines⁴ (gespecialiseerd in innovatieve audiohardware) werkt bijvoorbeeld samen met de Magical Mushroom Company® om zijn Wellspring audiohardware te beschermen. Ze gebruiken eco-verantwoorde Mushroom® verpakkingen gemaakt van mycelium. Deze duurzame verpakking zorgt voor veilig transport en vermindert de hoeveelheid kunststof afval, wat in lijn is met de milieuverantwoordelijkheid die Teaching Machines nastreeft.
Dit partnerschap bewijst dat het mogelijk is om praktisch nut en verantwoordelijkheid voor het milieu te combineren.
In de verpakkingwereld dragen verschillende belangrijke principes bij aan een circulaire economie, zoals het ontwerpen met het oog op recycleerbaarheid, het gebruik van gerecycleerd materiaal, het stimuleren van hergebruik en het verminderen van afval van eenmalig gebruik of het samenwerken in de toeleveringsketen.
Verpakkingen moeten worden ontworpen op basis van materialen die gemakkelijk te recycleren zijn en waarvoor bestaande recyclingprocessen bestaan. Materialen moeten ook worden vereenvoudigd door gebruik te maken van enkelvoudige materialen of materialen die gemakkelijk te scheiden zijn voor recycling. Complexe meerlaagse materialen zijn vaak moeilijk te recycleren en eindigen vaak bij het restafval.
Het verwerken van gerecycleerd materiaal in verpakkingsmaterialen creëert een gesloten kringloop waarbij materialen worden ingezameld, gerecycleerd en vervolgens hergebruikt om nieuwe producten te maken. Dit helpt de vraag naar nieuwe grondstoffen te verminderen. Door gerecycleerde materialen in hun verpakkingen te verwerken, dragen bedrijven bij aan de vraag naar gerecycleerde materialen, wat een duurzamere toeleveringsketen bevordert. Samenwerking in de hele toeleveringsketen, met inbegrip van fabrikanten, retailers en afvalverwerkingsbedrijven, kan helpen bij het creëren van efficiënte systemen voor het inzamelen, het sorteren en de recycling van materialen.
Amazon⁵ heeft toegezegd tegen 2025 100% recycleerbare of herbruikbare verpakkingen te gebruiken. Amazon⁵ investeert ook in innovatieve verpakkingsoplossingen zoals het Amazon Frustration-Free Packaging programma, dat voor 95% verpakkingen gebruikt die gemakkelijk kunnen worden geplet en hergebruikt. Daarnaast werkt Amazon⁵ samen met het Recycling Partnership om de recyclinginfrastructuur in de VS te verbeteren, zodat het voor klanten makkelijker wordt om hun verpakkingen te recycleren.
De keuze voor hernieuwbare verpakkingen betekent een cruciale verschuiving naar duurzaamheid en een meer verantwoordelijke verpakkingsindustrie. Door deze innovatieve trends te omarmen, sluit Antalis zich niet alleen aan bij de evoluerende milieuverwachtingen, maar zet het ook een aanbevelenswaardige standaard voor duurzame verpakkingsoplossingen in de industrie.
Bronnen:
*1 Global Plastics Outlook: Economic Drivers, Environmental Impacts and Policy Options, OCDE, june 2022
*4 https://magicalmushroom.com/mushroom-packaging/case-studies/electronics/teaching-machines
*5 https://www.aboutamazon.com/news/sustainability/how-amazon-is-investing-in-a-circular-economy