Green News, Visuele Communicatie, Nieuws

Greenwashing: focus op regelgeving

01 mei 2024 —
Afdrukken
Greenwashing: focus op regelgeving

Omgaan met greenwashing is een complexe aangelegenheid, vooral in een voortdurend veranderend landschap van ESG-rapportage en regelgeving.

Omgaan met greenwashing is een complexe aangelegenheid, vooral in een voortdurend veranderend landschap van ESG-rapportage en regelgeving.

De explosieve toename van ESG-regelgeving (Environmental, Social en Governance) is voor veel bedrijven een uitdaging. Volgens een onderzoek van ESG Book is het aantal regels tussen 2011 en 2021 vermenigvuldigd met x2,5 (+ 155%).

Midden in dit spanningsveld zijn greenwashing-praktijken een punt van zorg. Consumenten die misleid zijn, verliezen het vertrouwen in bedrijven die hen misleiden met valse claims. Maar nog belangrijker is dat consumenten het vertrouwen kunnen verliezen in het algemene concept van duurzaamheid van merken. Laten we de zaken eens op een rijtje zetten.

Wat is greenwashing precies?

Laten we eerst definiëren wat greenwashing is. 

Greenwashing is mensen laten geloven dat je bedrijf meer doet om het milieu te beschermen dan het in werkelijkheid doet. Hoe? Door misleidende of valse claims te maken over de milieuvoordelen van een product of dienst. 

Greenwashing speelt in op de groeiende vraag naar duurzame praktijken zonder die beloften waar te maken. Het komt vaker voor dan we denken omdat het moeilijk op te sporen is en veel bedrijven zich er in meer of mindere mate schuldig aan maken.
Enkele veel voorkomende greenwashing tactieken zijn: 

  • Vaag of dubbelzinnig taalgebruik gebruiken,
  • Ongefundeerde claims maken,
  • Eén klein milieuaspect benadrukken en andere negeren,
  • Het gebruik van "groene" of "milieuvriendelijke" symbolen of labels die voordelen voor het milieu suggereren zonder enig bewijs te leveren.

 

Greenwashing

Omgaan met greenwashing is dan ook een delicate kwestie. Consumenten worden er zich steeds meer bewust van en hechten meer en meer belang aan kwesties op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Om aan deze vraag te voldoen, voelen bedrijven zich onder druk gezet om koste wat het kost hun commitment aan duurzame praktijken te tonen. Deze druk kan leiden tot greenwashing, omdat sommige bedrijven hun inspanningen overdrijven of verkeerd voorstellen om consumenten te interesseren.

Een bedrijf kan bijvoorbeeld misleidende claims doen over zijn duurzaamheidsinspanningen door een verkeerde interpretatie van ESG-criteria, zelfs als het bedrijf zich echt heeft ingespannen om zijn duurzaamheidsprestaties te verbeteren.

Het complexe en steeds veranderende landschap van ESG-regelgeving maakt het moeilijker om dit te beoordelen. Daarom moeten bedrijven ESG-rapportage en -communicatie proactief en transparant benaderen.

Huidige regelgeving in Europa en het Verenigd Koninkrijk

De EU en het Verenigd Koninkrijk implementeren wet- en regelgeving om greenwashing aan te pakken en consumenten de weg te wijzen naar duurzamere producten.

In 2019 lanceerde de Europese Commissie de Europese (EU) Green Deal om valse milieuclaims aan te pakken. Hoe? Door te eisen dat consumenten betrouwbare, vergelijkbare en verifieerbare informatie krijgen om duurzamere beslissingen te nemen en het risico op greenwashing te verminderen.

European Green Deal

De Green Deal heeft geleid tot de voorgestelde EU-richtlijn over groene claims, die in maart 2023 door de Europese Commissie is ingediend. Deze richtlijn heeft tot doel de evaluatie van en het toezicht op groene claims ten aanzien van EU-consumenten te harmoniseren en de toename van publieke en private milieulabels te controleren.

Ook de financiële wereld houdt zich hiermee bezig. Investeerders willen meer gedetailleerde ESG-rapportage. Als antwoord hierop heeft de EU een nieuwe wet geïntroduceerd om greenwashing in de financiële sector te voorkomen. De SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) verplicht financiële marktpartijen om informatie openbaar te maken over de duurzaamheid van financiële producten en de impact van duurzaamheidsrisico's op hun beleggingen. 

Hoe u kunt optreden tegen greenwashing en de regelgeving kunt naleven? 

Als bedrijf moet je ervoor zorgen dat je groene claims niet misleidend zijn, aangezien je reputatie op het spel staat. Om dit te garanderen heeft de Britse CMA (Competition and Markets Authority) de Green Claim Code opgesteld om bedrijven te helpen op koers te blijven en te voorkomen dat ze hun klanten misleiden. 

Om de code te volgen, moet u uzelf deze 6 vragen stellen: 

  • Zijn uw claims waarheidsgetrouw en accuraat?
  • Zijn uw claims ondubbelzinnig?
  • Wordt er belangrijke informatie weggelaten of verhuld?
  • Maken uw claims alleen eerlijke en zinvolle vergelijkingen?
  • Heeft u uw claims onderbouwd?
  • Wordt er rekening gehouden met de volledige levenscyclus van een product?

Greenwashing

De EU-richtlijn inzake groene claims stelt de volgende belangrijke eisen voor om greenwashing-praktijken te voorkomen. Groene claims moeten:

  • Door derden worden geverifieerd voordat ze openbaar worden gemaakt,
  • Algemeen erkend wetenschappelijk bewijs gebruiken,
  • Een product van een concurrent vergelijken onder specifieke omstandigheden,
  • Een duidelijk tijdsbestek bevatten voor het bereiken van de geclaimde mijlpalen,
  • Transparant zijn als het gaat om CO2-compensatie,
  • Transparant, voor iedereen toegankelijk, gratis, gemakkelijk te begrijpen en voldoende gedetailleerd zijn.
  • Geen samengevoegde scores gebruiken van de totale milieu-impact van een product, tenzij deze gebaseerd zijn op EU-regels of etiketteringsystemen,
  • Gebaseerd zijn op informatie die beschikbaar is voor het publiek in fysieke vorm, via een weblink, via een QR-code of gelijkwaardig.

Om dieper op het onderwerp in te gaan, lees ons artikel over regelgeving voor 2024: alles wat je tot nu toe moet weten.

Conclusie: vooroplopen in milieuverantwoordelijke praktijken  

Het is een echte uitdaging om voorop te blijven lopen in de steeds veranderende regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Om up-to-date te blijven, moet uw bedrijf proactief denken en anticiperen op ESG-trends voordat ze verplicht worden.

Dit betekent dat u uw huidige praktijken moet beoordelen, gegevens moet verzamelen over uw impact op duurzaamheid en een plan moet ontwikkelen om te voldoen aan nieuwe openbaarmakingsverplichtingen. 

U aanpassen aan de huidige en toekomstige regelgeving en normen is een geweldige manier om vertrouwen op te bouwen bij consumenten, uw inzet voor duurzaamheid te tonen en bij te dragen aan een meer verantwoordelijke en duurzame bedrijfsomgeving. U kunt uw merk zelfs positioneren als een pionier op het gebied van duurzaamheid.

Ga op zoek naar bedrijven met solide ESG referenties zoals Ecovadis of Global Compact. Deze bewijzen overtuigend dat er belangrijke acties zijn ondernomen. Over ecologisch verantwoorde praktijken gesproken: Antalis heeft net zijn eerste ESG-rapport gepubliceerd.